INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Икономисти: Нужно е преразглеждане и актуализация на антиинфлационните мерки

Нужно е преразглеждане и актуализация на антиинфлационните мерки, за да се избегне “разхищение на бюджетни средства”. Около това мнение се обедините бившите социални министри Лидия Шулева и Христина Христева пред Нова Тв.

“Много намаления на ДДС са абсолютно безсмислени. Те създават проблем на приходите в бюджета и не дават ползва от това”, заяви Лидия Шулева. “ДДС е един от основните източници на приходите в бюджета. След всички тези намаления на ДДС ставките, да сме забелязвали колосални намаления в ресторантите”, попита тя и изрази притеснение, че мерките “на калпак” заплашват в бъдеще да доведат до липса на приходи в бюджета.

“Това, което липсваше на антиинфлационните мерки е целенасочването”, смята Хриситна Христова. “Стана така, че разхищаваме бюджетни средства, насочени към хора, които нямат нужда от тази подкрепа”, допълни тя.

Според Шулева в бюджета за следващата година трябва да се обърне внимание дали и как да продължат т.нар “компенсаторни мекри”. “В следващата година бюджетът, който трябва да бъде направен сега, трябва да прецени дали са необходимите антиинфлационни мерки и трябва ли да продължат, от друга страна до колко ще са простираме с компенсациите и в какви размери”, каза тя. и допълни, че “ако продължаваме по същия начин и за следващата година, нещата може да се усложнява”.

Бившите социални министри поясниха, че и освен актуализация на разходите е нужно да се преразгледа и социалната политика.

“Социалното министерство има бюджет от 3 млрд. Само 10% от тях са насочени за социални помощи за най-бедните хора, включително това са и помощите за отопление”, каза Шулева. “Трябва да бъдат преразгледани и други помощи, които се раздават на калпак . Дава се 1 млрд. и 200 млн. за хора с увреждания, също нещо е със семейните помощи и безплатните детски градини. Дали всички и семейства имат нужда от това>”, попита още тя.

Според Христова, за да се направим по-точно изчисление относно социалните помощи е нужно да се погледнат данните на “Евростат” за тази година, които сочат, че в България 33,6% живеят в бедност. А 49% от хората над 65 години – в бедност и социална изолация. “Очевидно данните не са съразмерни със символичния начин, по който помага социалното подпомагане”, каза още Христова.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 31.08.2022 г. 08:51 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x