INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Икономисти: Инфлацията може леко да се забави към края на годината

Инфлацията на годишна база чупи нови рекорди, въпреки успокоението в ръста ѝ през последните месеци. За рекордната инфлация и доходите на българите анализ в студиото на БНТ направиха икономистите Мика Зайкова, Георги Вулджев и Щерьо Ножаров.

Според Вулджев, много е вероятно от сега до края на годината да се види едно забавяне в ускорението на инфлацията, т.е. тя да се застопори някъде близко до настоящите нива, които към момента са 17%. Може дори и леко да се забави към края на годината. По думите му, инфлационните тенденции и факторите, които причиняват високата инфлация са налице и най-вероятно тя ще продължи да е дълбоко двуцифрена до края на зимата.

От своя страна Мика Зайкова заяви, че това, което причинява инфлацията е войната в Украйна, която разделя света на две и която ни отделя от суровинния източник, а именно Русия. Не става дума само за газ и петрол, но и за метали, зърно и много други неща. По думите й, това, което причинява инфлацията не е отминало, нито има някакви данни, че ще намалее. Светът влиза в рецесия и инфлацията ще се ускорява, а няма да намалява, подчерта Зайкова.

Щерьо Ножаров от БСК посочи, че инфлацията ще остане на сегашните нива като на годишна база ще е някъде около 15%. Българският лев е привързан към еврото и страната оперира с позиции в долари. Всички монетарни мерки, които бяха предприети в САЩ и в ЕС за охлаждане на инфлацията ще дадат ефект в стокообмена, каза Ножаров. И допълни, че голяма част от инфлацията се дължи на инфлация на предлагането, но търговските вериги имат способността да се приспособяват към външни шокове и такова приспособяване вече е започнало.

Във връзка с повишаването на доходите, според икономистите това повишаване е в реалната икономика и в частния сектор. Държавата, колкото и да се опитва да налива пари по какъвто и да е начин, не може да постигне устойчиво в дългосрочен план покачване на доходите. Разковничето за вдигането на доходите е в инвестициите.

По отношение на пенсиите, Мика Зайкова каза, че в момента пенсионният фонд е в дълбок дефицит от 4 милиарда лева и това не става само с вдигане на осигурителни вноски. Според нея, ръстът на доходите на работещите е много нисък – 7,7 на сто и при липса на инвестиции едва ли ще стане много по-висок. Пенсионната система се нуждае от сериозен ремонт и дисциплина, особено във фискално отношение. В контекста на този огромен дефицит не трябва новите разходи за пенсии да изпреварват ръста в приходите от осигуровки.

Според икономистите, за България все още не е ясно дали ще се влезе в рецесия. Ако има адекватна политика на местно ниво може и да се разминем с нея, но до голяма степен това зависи от външни фактори.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 17.08.2022 г. 10:11 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x