INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Икономиката на страната върви по-добре от очакваното, изключение обаче прави туризма

За икономическата криза и изводът, който можем да си направим за икономиката, коментар на ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Евгени Станимиров

В интервю за радио Варна ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Евгени Станимиров коментира ситуацията с развитието на икономическите процеси в България и Европейския съюз. Според него все пак родната икономика се справя доста по-добре от очакваното, а и от много далеч по-развити от нас държави в Еврозоната и ЕС.

За разлика от първия локдаун, когато според професора, стагнацията е била пълна, сега – по времена втория, голяма част от бизнесите са продължили да работят. Според него това се дължи на бюджетните стимули за бизнеса, разсрочването на много от кредитите на фирми и домакинства, а също и на липсата на рязко намаление на потреблението, както се случи през март и април.

Относно това какво се очаква да се случи в икономически план на ниво Европейски съюз, а и в частност в страната ни, Станимиров коментира, че се очаква в Европа ръстът пред следващите 2 години да бъде почти 4%, а у нас предварителните прогнози са за растеж от 2.7% за тази година и около 4.8% за следващата. Инфлацията у нас в момента, според НСИ, е 1.2%, а през 2022=ра година се очаква тя да достигне до 1.9 на 100.

На въпроса дали хората от туристическия бранш трябва да бъдат притеснени, професор Станимиров отговори, че за съжаление това е един от браншовете, които най-трудно ще се възстановят от кризата. Дори след разхлабването на мерките много от обектите са решили да не отварят, защото са сметнали, че разходите им за пускане в експлоатация, ще бъдат много по-големи от приходите, които ще бъдат генерирани от печалба.

Ректорът на престижното учебно заведение в морската столица добави още, че е много важно младите да придобият предприемаческа култура. Според статистиката само 13% от хората у нас стартират собствен бизнес. Сред жените този дял е още по-малък – 7 на 100, а от завършилите висше образование тези хора са под 4%. За съжаление настъпването на пандемията допълнително е попречила на развитието на тези процеси, коментира още професорът.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.03.2021 г. 21:14 ч.

Автор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x