INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Икономическият университет във Варна разказва 100-годишната си история в 100 кадъра

Тържественото откриване на документалната изложба „СТОлетието в СТО кадъра – Икономически университет – Варна от 1920 г.“ ще бъде на 20 октомври от 11.00 ч.  на алеята до Слънчевия часовник в Морската градина на Варна.

Проектът „СТОлетието в СТО кадъра – Икономически университет – Варна от 1920 г.“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна и е в направление 2.1. „Визуални изкуства“. Той представлява документална изложба с архивни и съвременни фотографии, с копия на документи, свързани с историята на ИУ – Варна. Експозицията е посветена на 100-годишнината от създаването на първото висше икономическо училище в България и е едно от събитията в календара за отбелязването на вековния му юбилей „100 години – 100 събития“.

Изложбата ще бъде подредена на алеята до Слънчевия часовник в Морската градина в продължение на един месец до 19 ноември 2020 г. и ще е достъпна за всички граждани и гости на Варна. Специално за чуждестранните посетители текстовете в експозиционните пана са преведени на английски език. Идеята е академичната история да излезе извън затворените пространства на университетската сграда, за да може широката общественост да почувства и да се доближи до вековния академичен дух в една по-различна и достъпна градска среда. Проектът цели да покаже на младите хора и останалата публика значимата история на ИУ – Варна, както и водещата му роля за културно-просветния живот в града и страната.

Ще бъде отпечатан и юбилеен албум с умалени копия на експозиционните пана от изложбата, чрез който ще се съхранят най-ценните архивни и съвременни фотографии, свързани с историята на ИУ – Варна, ще се запази споменът от събитието.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.10.2020 г. 19:06 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x