INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Хванаха хакерска група с биткойн ферма във Варненско

Седалището на международна група киберпрестъпници, която бе разбита вчера се е намирала във Варна. Акцията е водена от португалската полиция и ФБР със съдействието на ГДБОП, чрез обмен на информация и извършени претърсвания, изземвания и разпити.

Трима българи са разпитани от ГДБОП в рамките на мащабната операция срещу престъпна група, изпрала милиони евро, откраднати от хакери. Акцията се провежда едновременно в няколко европейски държави и е ръководена от Европол, португалската полиция и ФБР.

„Българската връзка е на финансови мулета, които са набирани от територията на област Варна. Също българската връзка е, че на тези финансови мулета им е заплащано, за да закупят къща на територията на област Варна и там участниците, членовете и ядрото на организираната престъпна група са инсталирали устройства за копаене на биткойн-валути, а с тях те вече се разплащат с техните клиенти – хакерите“, заяви старши комисар Владимир Димитров – началник сектор Киберпрестъпност в ГДБОП

Част от българите не са били наясно, в какво се замесват, но други са знаели, какво правят, уточни още комисар Димитров.

Според данни на американското министерство на правосъдието в групата са участвали граждани на Русия, Латвия, Грузия, Румъния и Белгия. Претърсени са били и жилища в Испания, Италия и Латвия – общо 40 на брой, като повече от половината обиски били проведени в балтийската република.

По данни на Европол групата е изпирала пари, откраднати от хакери с помощта на зловреден софтуер, които прехвърляла между стотици банкови сметки по света.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 17.10.2020 г. 10:56 ч.

Редактор: Миглена Йовчева

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x