INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Честито Възкресение Христово!

Православният свят посрещна Възкресението на Сина Божи Иисус Христос!

Отбелязваме един от най-светлите празници в годината. В християнската религия на Великден се чества Възкръсението на Исус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан. 

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които вярващите се готвят за тържеството на духа над плътта.

Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича Страстна или Велика. Това са последните дни от земния живот на Исус. Седмицата след Великден пък се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Тази година посрещнахме празника при строги ограничителни мерки.

В своето слово към миряните българският патриарх Неофит призова хората въпреки скръбта си да не изоставят вярата си особено в светъл ден като днешния.

Той се помоли за тези, които се борят с коварната зараза, както и за лекарите и медицинските работници, и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота


Публикувано на 19.04.2020 г. 10:18 ч.

Още по темата: