INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Христо Иванов на разпит за пробива в системата за разпределение на делата.

Преди него в Столичното следствие вече разпитаха IT-експерт.

В Столичното следствие започнаха първите разпити във връзка с досъдебното производство за пробива в системата за случайно разпределение на делата.

На разпит влезе бившият правосъден министър, сега лидер на „Да, България“, Христо Иванов. той се яви като свидетел по разследването. Докато той ръководеше заседанията на Висшия съдебен съвет, бе взето решението за внедряването на сегашната система, инсталирана и поддържана от „Смарт системс 2010“. В началото на април от прокуратурата обявиха, че започват досъдебно производство, което трябва да установи дали системата е пробита. 

На влизане Иванов коментира, че неговото задължение като министър е било да убеди ВСС да смени системата. Колко бързо това се е случило обаче зависело от правителството на съдебната власт.

Преди лидера на ДБ следователите разпитаха IT експерта и бивш съветник на Румяна Бъчварова – Васил Величков, който през 2015 г. е участвал в работната група на ВСС за избор на нова система. Според прокуратурата той е защитавал решението да бъде избрана сегашната фирма разработчик, която поддържаше системата – „Смарт системс 2010“.


Публикувано на 16.04.2020 г. 16:39 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: