INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Христо Христов: Има срок от 1 година да се състави доклад за инцидента с „Вера Су“

Националният борд за разследване на произшествия в транспорта има максимален срок от една година за да излезе с доклад за кризата с кораба „Вера Су“. Това каза в морското предаване на Радио Варна председателят на борда Христо Христов. Той уточни, че този срок е съобразен с нормативните изисквания на Междунородната морска организация и Европейската агенция за морска безопасност. „Това е максималният срок, възможно е да приключим с доклада и по-рано“, допълни Христов и уточни, че е съставена специална комисия към борда, чията основна цел е да изясни причините за този инцидент, .

Финалният документ ще съдържа и изводи за това дали държавата е действала по най-добрия начин и как е реагирала ИАМА.

„Бордът работи в координация с МВР и прокуратурата, като се разследват и действията на ИА „Морска администрация“. Нашата цел не е да търсим персонална вина, а да уточним причините. Те могат да бъдат свързани със здравословното състояние на член от екипаха, с човешка грешка, технически проблем или влошени метереологически условия“, каза Христов.

По повод обвиненията, че бордът е липсвал по време на разследването на инцидента с „Вера Су“, Христо Христов заяви: „Ние бяхме там, просто нашата работа е на тихия фронт. Заради лошото време не успяхме да се качим на кораба, докато моряците бяха на него. Успяхме след като плавателния съд беше докаран във Варна“.

Попитан за това как кораба се озова на скалите, председателят на борда отговори: „Ние вече разполагаме с информация за това, но не мога да я споделя публично, докато не излезе официалният доклад“.

Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт е независим специализиран държавен орган към Министерския съвет, създаден с правителствено постановление от 22 януари 2020 година.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 24.11.2021 г. 15:02 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x