INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Христо Гаджев: Убийство е новата версия за смъртта на военния от Чешнегирово

Смъртта на лейтенант Манчев, който беше участник в учението в Чешнегирово, не е самоубийство. Съдебна медицина не е открила такива доказателства. Основната версия от днес е убийство. Това каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев на брифинг в парламента.

От ГЕРБ заявиха, че в началото на август са поискали в парламента създаването на анкетна комисия за разследване на инцидента в Чешнегирово, както и обстоятелствата около смъртта на военния. „Ще внесем тази тема и в следващия парламент”, каза Гаджев. И обясни, че от партията са изискали документи по разследването.


„На 31 май е назначена проверка на инцидента в Чешнегирово. Тя намира за виновни за инцидента Тодор Манчев и майор Мерджанов. Очевидно това не е било истината, това е било формално разследване. На 1 юни е направена проверка на инспектората”, обясни още Гаджев.

„Още по-интересно става, когато докладът е предаден на министъра на отбраната на 15.06. В този доклад се предлага материалите по проверката да бъдат изпратени на Военноокръжната прокуратура, директорът на Военна полиция в Пловдив да наложи дисциплинарни наказания „забележка” на други двама военнослужещи, както и да не бъде търсена отговорност на майор Мерджанов и Тодор Манчев. Министърът на отбраната го разпорежда към Военна полиция. Там те разбират, че лейтенант Манчев е свидетелствал против неговите началници, като ги обвинява в други престъпления и фалшифициране на документи. След това започва тежък натиск върху него”, обясни Гаджев.


По думите му е назначена нова проверка. „В нея се добавят нови факти и обстоятелства, които не са ни предоставени. Това става ден преди смъртта на лейтенант Манчев”, каза Гаджев. „Днес излиза от Съдебна медицина, че изстрелът е отгоре надолу, а куршумът е открит в ребрата. Всеки може да си направи сметка, че няма как да е самоубийство”, коментира Гаджев.

От ГЕРБ смятат, че този случай е „еманация за целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев”.

„Опитът да се прикрие убийство е начинът, по който функционира цялата администрация, управлявана от президента Радев. Целта е да му се осигурява комфорт, ресурс и логистична подкрепа, за да спечели втори мандат”, каза Даниел Митев. „Радев даде генералско звание на човека, който оглавява Военна полиция. Сега вече е ген. Сотиров. Той беше изпълняващ длъжността по време на инцидента, след това инцидентът беше прикрит, за да бъде той направен шеф на Военна полиция”, каза Митов.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 14.09.2021 г. 13:20 ч.

Източник: Нова

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x