INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Заради по-чист въздух: Хималаите се виждат за първи път от 30 години насам от някои части на Индия

За много жители тази гледка е нещо, което за първи път виждат в своя живот

За първи път от 30 години насам заснежената планинска верига Дауладхар в Индия стана видима за местните жители. Това се случва благодарение на продължаващите мерки срещу разпространението на коронавируса, в резултат на които се отчита спад в нивата на замърсяване в голяма част от страната.

За мнозина гледката към Дауладхар – което в превод означава „Бяла верига“ и представлява част от Хималаите – е нещо, на което никога не са били свидетели през целия си живот, съобщава SBS.

Много от хората с нетърпение споделят своите чувства за това в социалните мрежи, включително бившия индийски играч по крикет Харбхаджан Сингх, който написа:

„Никога не съм виждал как се простира планината от покрива на моя дом. Никога не бих могъл да си представя, че това е възможно. Случилото се е ясна индикация за влиянието, което замърсяването е причинило на майката земя“.

„Виждаме заснежените планини ясно от нашите покриви. И не само това, звездите се виждат през нощта. Никога не съм виждал нещо подобно в последно време“, разказва жител на Джаландхар в Пенджаб, Индия.

„Най-добрата новина днес е, че Хималаите започнаха да се виждат от Джаландхар (приблизително на 300 км разстояние). Това никога през живота ни не се е случвало. Невероятни гледки“, споделя друг жител на Джаландхар.

Индия е страна с над 1,3 милиарда жители. Тя беше поставена под пълна карантина от 22 март, която ще продължи поне до 14 април. Драконовските мерки ограничават движението на цялото население и търпят критики както от страна на групи за правата на човека, така и от представители на частната индустрия, които смятат, че мярката е произволна и вреди на страната и нейната икономика.

Във вторник  изданието „ Economic Times “ публикува становище на изпълнителния директор на автокомпания Раджив Баджай, който твърди, че „практически никоя държава не е наложила толкова строги мерки като Индия“.

„Продължавам да вярвам, че това прави Индия по-слаба, отколкото по-силна в борбата с епидемията“, казва  той.

Въпреки това, блокадата – която затваря фабрики, пазари, малки магазини, места за поклонение, повечето обществени транспортни и строителни проекти, има и своята положителна страна. Тя осигури временна почивка на хората от задушаващите нива на замърсяване, с които Индия е известна. Не по-малко от 21 от 30-те най-замърсени градове в света се намират именно в южноазиатския гигант.

Според CNN, правителствените данни показват, че в столицата на Индия Ню Делхи се наблюдава спад от 71% на вредните микроскопични прахови частици, известни като PM 2.5. Тези частици се озовават дълбоко в белите дробове и преминават в жизненоважни органи и кръвообращението, като причиняват редица сериозни рискове за здравето на хората.

Подобен спад в нивата на замърсяване се наблюдава и в други големи градове. Не само Индия отбелязва значително подобрение на качеството на въздуха. Намаляване в концентрацията на азотния диоксид, вследствие спирането на бизнеса и ограничаването на движението, се наблюдава навсякъде по света – от Китай до Европа, та дори и в Лос Анджелис, който има славата на един от най-мръсните градове.  


Публикувано на 11.04.2020 г. 08:28 ч.

Източник: tribune 

Още по темата: