INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Хиляди блокираха центъра на Белград: Тук бият хората, обичащи родината

Снимка: iStock/Getty Images

На централния площ в сръбската столица „Теразия“ днес на обяд се събраха няколко хиляди души, за да протестират срещу лошия въздух. Това бе третият под ред протест срещу замърсяването на Белград, който бе организиран от неправителствената организация „Еко защита“.

На „Теразия“ се събраха хиляди граждани, за да изразят незадоволството си от високата степен на замърсяване на въздуха на цялата територия на страната. Протестът мина мирно с аплодисменти и подкрепа за всички, които се лекуват в болниците и всички борци за чист въздух, съобщава белградското издание „Данас“.

От „Еко защита“ информираха, че през следващите две седмици ще има протести срещу замърсяването на въздуха на територията на цяла Сърбия. Те призоваха участниците да подкрепят и по-малките населени места.


„Вчера хората бяха бити, защото защитаваха родината си – системата ни изправи пред гражданска война. Ние сме изправени пред огромни предизвикателства. Никой няма да бъде изоставен. Има пълна солидарност помежду ни. Проблемите със замърсяването се замитат под килима. Белград се намира на едно от последните места по чистота на въздуха.

Всеки ден умират по 50 души от замърсяването, а всяка година по над 1500, което е много повече от коронавируса. Дори не е нужно да измерваме замърсяването. Ние го виждаме, чувстваме и то убива децата ни“. Това каза Боян Симищич от „Еко защита“ в началото на протеста.

На протеста имаше транспаранти на които пишеше: „Излез и се защитавай“ и „Вие ни задушавате“. Протестиращите се събраха и пред сградата на президентството. На протеста имаше множество млади семейства с колички с деца.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 28.11.2021 г. 16:54 ч.

Източник: БГНЕС

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x