INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Хемофилията засяга един на всеки 10 хиляди човека в България

Снимка: БГНЕС

„Движим се заедно с промяната” е мотото в тазгодишната кампания на Българската асоциация по хемофилия по повод световният ден за борба със заболяването, който отбелязваме на 17 април. Инициативата е с информационен характер и ще продължи до края на месеца.Тя се провежда за 7-ма поредна година.

Хемофилията е рядко генетично заболяване, свързано със затруднено кръвосъсирване.То води до предвидима или спонтанна загуба на кръв, която при заболелите е по-голяма от нормалното.

„Целта на кампанията е да се информира обществото за това заболяване и да се разбият митовете за него”, каза за Радио Варна председателят на Българската асоциация по хемофилия Виктор Паскалев.

„Преди години, продължителността на живота на диагностицираните с хемофилия беше не повече от 14-15 години. Със съвременните методи на лечение, хората с тази диагноза живеят много по-дълго”, каза още Виктор Паскалев.

Според него, се наблюдава дискриминация към диагностицираните с хемофилия, както в училища и детски градини, така и от страна на някои работодатели.

„Един на всеки 10 хиляди човека се ражда с това заболяване в България. Според статистиката, диагностицираните с хемофилия у нас са около 700 души”, поясни още Паскалев.

На 17 април ще се проведат флашмобове в няколко града в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.

„Символично ще пуснем червени балони в небето, а децата ще могат предварително да си напишат желания”, каза председателят на Българската асоциация по хемофилия.

Флашмобът във Варна ще се проведе на входа на Морската градина.

В информационната кампания се включват и от варненската младежка организация „Делфините”. На 17 април те ще проведат детски пролетен фестивал до Кривото дърво в Морската градина. По време на събитието, доброволци ще раздават информационни брошури на гражданите за да подпомогнат инициативата на Българската асоциация по хемофилия.

„Почувствахме, че не се насочва достатъчно общественото внимание към тази диагноза и затова решихме и ние да се включим в тази кауза за да може повече хора да подкрепят диагностицираните с хемофилия”, каза Анестина Левенова от „Делфините”.

Осигурени са информационни брошури от Българската асоциация по хемофилия и Кръвният център във Варна. Пролетният фестивал започва в 14 часа.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.04.2021 г. 09:36 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x