INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Хазната с дефицит от 160 млн. лв. през ноември

През месец ноември държавната хазна има дефицит от 160 млн. лв., показват предварителните данни на Министерството на финансите. За първите 11 месеца от годината бюджетът има излишък в размер на около 570 млн. лв.

Данъчните и осигурителните приходи за ноември 2021 г. отчитат значителен ръст спрямо същия месец на предходната година, като основен принос имат авансовите вноски за корпоративен данък, предвид променения краен срок за подаване на декларациита за промени на авансовите вноски през 2021 г. (15-и ноември). От друга страна, разходите също нарастват значително, основно поради по-високите социални плащания, разходи за субсидии, и други. Поради тази причина за месеца се очаква превишение на разходите над приходите и дефицит в хазната.

Приходите в държавната хазна към края на ноември са в размер на 47,79 млрд. лв. (94,5% от актулизирания годишен план), като спрямо същия период на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 7,4 млрд. лева на данъчните и неданъчните приходи и ръст на постъпленията от помощи с 0,7 млрд. лева.

Разходите на държавния бюджет към края на ноември 2021 г. са в размер на 47,22 млрд. лв., което е 85,6% от годишния план. За сравнение, разходите за същия период на 2020 г. бяха в размер на 39,912 млрд. лева.

В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 1,4 млрд. лв. за добавки към пенсиите на всички пенсионери (в размер на 50 лева за месеците от януари до септември и 120 лева за месеците октомври и ноември). Наред с това, влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, на максималния размер на пенсията от началото на годината, както и увеличението от месец юли 2021 г.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 01.12.2021 г. 10:10 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x