INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Гърция задържа турски дипломат за шпионаж

Гърция арестува днес служител на турското консулство на остров Родос по подозрение в шпионаж. Анкара веднага осъди задържането на служителя, пише БГНЕС.

Днес съдията по случая в Родос издаде заповед за ареста на Себахатин Байрам, 35-годишен секретар в турското консулство. Гръцките медии съобщиха за ареста и на гръцки гражданин във връзка със случая, който е работил като готвач на ферибот.

По информация на CNN Гърция, вторият мъж е заподозрян, че е съобщавал позицията на корабите от гръцкия флот на Турция и е предоставял друга информация относно гръцките въоръжени сили. Турското външно министерство заяви, че обвинението за шпионаж срещу Байрам псе основава на факта, че дипломатът е „правил снимки на плавателни съдове“. От там посочват, че с ареста на Байрам Гърция е нарушила Виенската конвенция за консулските отношения, а делото срещу него е „скалъпено от определени кръгове, желаещи да увеличат напрежението в отношенията с Турция“.

В съобщението на ведомството не се споменава вторият човек, който е работил на ферибота. Отношенията между двамата съюзници в НАТО се влошиха рязко тази година, когато Турция ускори проучванията за природен газ във водите на Източното Средиземноморие, върху които има претенции Гърция.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 18.12.2020 г. 18:05 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x