INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Гъби от Чернобил поглъщат радиацията и я превръщат в енергия

Те са били изпратени в космоса като част от изследователски проект.

Гъби, открити в близост до атомната електроцентрала в Чернобил, бяха изпратени в космоса като част от изследователски проект, който се стреми да предпази хората от радиация при космически полети на дълги разстояния. Данните от изследването са оповестени от Фокс Нюз и цитирани от БГНЕС.

„Най-голямата опасност за хората в мисии по изследване на дълбокия космос е радиацията“, обясняват учените. Според тях гъбите, покълнали в Чернобил, извършват „радио синтез“. Те абсорбират радиацията и я превръщат в енергия.

Учени от Университета в Северна Каролина, Станфордския университет и Научно-математическата школа в Северна Каролина са създали изследователски проект, в който са използвали гъбите cladosporium sphaerospermum.Те изпратили проба от една от тези гъби до Международната космическа станция (МКС), където астронавтите я изследвали.

„Растежът на cladosporium sphaerospermum и нейната способност да отслабва йонизиращата радиация е проучен на Международната космическа станция в продължение на 30 дни като аналог на местообитанието на повърхността на Марс“, казват учените в доклада.

Проучването показало, че гъбата може да се отглежда в космоса: „Характеристиките на растежа също предполагат, че гъбата не само се адаптира, но и се развива и предпазва от космическо облъчване, в съответствие с подобни изследвания на Земята.“ 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 01.08.2020 г. 19:00 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x