INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

НА ПЪРВА ЛИНИЯ: Говорят медиците, които създадоха лаборатория за седмици.

Тя се намира в „Пирогов“.

Само за няколко седмици няколко медици помогнаха за създаването на чисто новата лаборатория за PCR тестове в „Пирогов“. От месец насам старши лаборант Марияна Ганева почти буквално живее, спи и работи тук – в новооткритата лаборатория. Благодарение и на нейните усилия  „Пирогов“ разполага с чисто нова лаборатория, в която всеки ден се правят по няколко десетки PCR теста. Направена е за по-малко от месец. Марияна Ганева пък приема лабораторията като лична кауза, заради което в момента върши работа поне за няколко човека. „Аз отговарям за координацията и много бих се радвала вече да мога да върша лаборантна дейност, защото строителните дейности започват да идват в повече“, обяснява тя.

От сряда в новата лаборатория има нов, скъп и високотехнологичен апарат, който отчита с абсолютна точност пробите, при това в реално време. На практика минути след като започне да обработва материалите от теста, уредът показва дали в пробата има коронавирус. „Всички диагностики за коронавирус се извършват на такива машини. В реално време се проследява процесът. Това позволява в реално време да се види кой позитивира и кой не. Разбира се, резултата се отчита, когато машината спре, но в процеса още се вижда дали някой ще е позитивен и по кой ген. Предимството е, че още преди да е завършило изследването, могат да се вземат мерки и в случай, че се появи някой позитивен или е в особена среда, могат веднага да се вземат мерки независимо, че окончателният резултат ще излезе след час“, обяснява професор Ива Угринова, Директор на Институт по молекулярна биология към БАН.

С новия апарат и броя на екипа, всеки ден от  лабораторията излизат десетки резултати. А новият апарат е дарен преди часове. „Буквално вчера получихме едно щедро дарение от Делян Пеевски. Това е апаратура, която ще ни помогне да увеличим своя капацитет и да изследваме повече пациенти. Имахме нужда и той се отзова мигновено“, коментира проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

На помощ са изпратени и  специалисти от Българската академия на науките. И тяхната помощ е безрезервна, тъй като всички са се заели заедно да превърнат мястото във високотехнологична лаборатория, която да действа и след пандемията. Когато дойдохме, установихме, че има много липси – просто нова лаборатория. Написах във Facebook и намерих невероятен отклик – кой с каквото може – донесоха си неща от лабораториите“, сподели още проф. Угринова.  

А резултатът – работеща, високотехнологична и добре оборудвана лаборатория за PCR тестове. Именно те остават най-сигурните за поставяне на диагноза, категорични са медиците от „Пирогов“. По тази причина и нуждата от подобна апаратура е повече от належаща.

Първото от помещенията на лабораторията специалистите наричат “Мръсното“. Има и причина за това – тук се отварят пробите от тестовете, а специално облечен екип от лаборанти обработват всяка отделна проба. Комуникацията с останалите от екипа става през стъкло.

Всички положителни резултати се съобщават на здравните власти, а след това се казват и от Щаба. Докато работата тук не спира, труд кипи и в цялата болница. В болницата има и 19 заразени медици. За всички тях също се полагат постоянни грижи. „Всички трябва са изолирани и, слава Богу, карат почти безсимптомно заболяването“, каза директорът на „Пирогов“.

Въпреки риска отдръпнали се от работа няма, а дори напротив. Марияна Ганева, която прекарва по над 10 часа на работа, не е единствена, а като нея стават все повече медици. Но не защото ги задължават. „Моят първи работен ден е започнал именно в „Пирогов“, на този етаж и при създалата се ситуация мисля, че ние, здравните работници, трябва да дадем всичко от себе си“, каза още Ганева.

Дали и колко българи ще ръкопляскат довечера за Мария Ганева, за Мария Шрьодер,за  професор Угринова и професор Балтов, не се знае. От тук обаче са категорични – ще помагат дотогава, докато е нужно.


Публикувано на 23.04.2020 г. 17:50 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: