INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Google и Apple се обединяват в борбата с COVID-19

Двете компании ще разработват технология, с която ще се опитат да ограничат пандемията от коронавируса

Технологичните гиганти Google и Apple представиха съвместна инициатива за използване на смартфоните за проследяване на контакти със заразени от коронавирус. Този ход обединява компаниите, които разработват най-големите мобилни операционни системи в опит да се използва технологията на смартфона за ограничаване на глобалната пандемия от COVID-19.

Двете компании от Силициевата долина правят доминиращите в света операционни системи за смартфоните iPhone на Apple и за тези с операционната система Android на Google. Те ще работят заедно върху технологията, която ще позволи на мобилните устройства да обменят информация чрез Bluetooth връзки. След това те ще предупреждават хората, когато са били в непосредствена близост с някой, който е дал положителна проба за коронавирус.

Технологията ще бъде достъпна в средата на май. Apple и Google планират през следващите месеци да я внедрят за проследяване директно в техните основни операционни системи, така че потребителите да не трябва да изтеглят някакви приложения, за да започнат да проследяват близкостоящи телефони на хора, заразени с коронавирус.

Компаниите заявиха, че технологията няма да проследява местоположението или самоличността на потребителите. Ще информира само, ако наблизо има мобилно устройство на човек, заразен с коронавирус. „Всички ние от Apple и Google вярваме, че никога не е имало по-важен момент да работим заедно за решаването на един от най-належащите проблеми в света“, посочиха двете компаниите в съвместно изявление.

Експерти в областта на здравните технологии посочват, че участието на технологични гиганти като Apple и Google ще бъде голям тласък в общите усилия, тъй като приложенията за проследяване на контакти на Масачузетския технологичен институт и други се мъчат да накарат приложенията им да работят в конкурентни операционни системи.


Публикувано на 11.04.2020 г. 06:26 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: