INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Германските социалдемократи одобриха коалиционното споразумение

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) одобри коалиционното споразумение с партията „Съюз-90/Зелените“ и Свободната демократическа партия (СвДП), съобщи Дойче веле. В съботния ден, на конгрес на партията в Берлин, делегатите подкрепиха документа с 98.8% от гласовете.

„Това много ме радва. Сега се залавяме за работа!“ – заяви в Twitter кандидатът за канцлер на социалдемократите Олаф Шолц.

Споразумението, постигнато от лидерите на трите партии, трябва да бъде одобрено и от другите две партии от бъдещата коалиция с вътрешно гласуване. Конгресът на СвДП ще се състои на 5 декември, а „зелените“ вече провеждат гласуване сред своите членове.

Очаква се коалиционният договор да бъде подписан на 7 декември, а на 8 декември Бундестагът да избере Шолц за канцлер на Германия.

Пред сградата, където се заседаваше конгресът на ГСДП, се проведе акция на екоактивисти. Те настояха за забрана на самолетните полетите на къси разстояния и разширяване на железопътната мрежа.

Трите партии представиха на 24 ноември своето коалиционно споразумение от 177 страници. Планира се бъдещото правителство да увеличи държавните инвестиции в зелени технологии и цифровизация, а от 2023 г. да върне стратегията „черна нула“ (schwarze Null) – при нея планираните разходи се финансират изключително от постъпленията в бюджета, а не чрез нови кредити.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 05.12.2021 г. 08:12 ч.

Източник: News.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x