INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Германия започва първото клинично тестване на ваксина срещу COVID-19.

Институтът „Паул Ерлих” за първи път даде одобрение за клиничното тестване на потенциална ваксина срещу коронавируса в Германия, съобщи сп. „Дер Шпигел”.

Базираната в Майнц компания Biontech получава одобрение да тества активната си съставка върху здрави доброволци.

Biontech си сътрудничи с фармацевтичната компания Pfizer за разработването на ваксината. Според института „Паул Ерлих” първоначално ваксината трябва да се тества на около 200 здрави хора на възраст между 18 и 55 години.

В следваща фаза се планира да се даде ваксината на около 500 души, които принадлежат към рисковата група в случай на болест COVID-19: хора на възраст над 55 години, някои от които също имат предишни заболявания. Учените ще проверят дали участниците образуват антитела срещу Sars-CoV-2.

Съвместимостта на ваксината беше предварително тествана в експерименти върху мишки.

При експериментите с животни учените получават разбиране за това, каква доза е вероятно необходима и дали ваксината трябва да се прилага веднъж или два пъти.

На тези въпроси ще се отговори по-подробно в клиничното изпитване, което сега започва.

От института „Паул Ерлих” предполагат, че за това проучване ще са необходими поне три до пет месеца. Трябва да има сигурност коя доза е правилна и колко поносима е ваксината, преди да започнете по-голямо, последващо клинично изследване. Шефът на Biontech Угур Сахин очаква първите резултати от проучването в края на юни.


Публикувано на 22.04.2020 г. 19:18 ч.

Източник: novini.bg

Още по темата: