INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Гълъб Донев: Близките на загиналите горски служители ще получат 540 лв.

Министерският съвет има готовност да се насочат средства към общините, в които има пострадали имоти от пожарите. Това каза вицепремиерът в служебния кабинет Гълъб Донев в отговор на въпрос на Мая Манолова.

„Министерският съвет има готовност и съответно работим в посока на това да бъде свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да се насочат средства допълнителен трансфер от бюджета към общините, в които има пострадали имоти, изгорели къщи, стопански постройки“, каза Донев. Той уточни, че на такова подпомагане могат да разчитат всички тези, които са със засегнати основни жилища, които са със съответните разрешителни за строеж. 

„Относно близките на загиналите горски служители. Те имат право да получат еднократна финансова помощ по Кодекса за социално осигуряване от 540 лв. Тази помощ могат да я получат съпругите на загиналите горски служители, техните деца, независимо от това дали са навършили пълнолетие. Родителите на загиналите горски служители също могат да получат тази еднократна помощ от 540 лв. Разпоредено е и социалните служби в Благоевград, да окажат помощ да окажат социална подкрепа на загиналите горски служители така.“

„Другото, което държавата може да предприеме и го предприема – вече са разпоредени действия на съответните дирекции „Социално подпомагане“ в населените места, където са опожарени имотите на много български граждани. Има готовност, определени са служителите от съответните дирекции „Социално подпомагане“, които да вземат участие в комисиите, които ще направят оглед на щетите и ще направят преценка върху нанесените щети върху имотите на пострадалите лица. Съгласно Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане пострадалите лица, семействата могат да получат еднократна помощ от 375 лв“, каза още вицепремиерът. 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 05.08.2021 г. 13:46 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x