INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Мария Габриел: Ще намерим ваксина срещу COVID-19 до края на годината

„В края на януари аз и моят екип осъзнахме, че кризата покрай коронавируса ще бъде наистина безпрецедентна. Нашият отговор в
момента минава през науката, затова трябваше да реагираме много бързо“. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

„Фактът, че клиничните тестове за ваксина срещу коронавирус ще започнат през юни, само по себе си е изключително постижение.
Досега най-бързо в историята ни една ваксина е създавана за 5 години. Ако успеем за 18 месеца да създадем и стигнем до голямото разпространение и достъпа до нея, това ще е голямото предизвикателство. Ние ще намерим ваксина до края на годината”, допълни тя.

След откриването на ваксина Габриел обясни, че има много регулаторни въпроси. „Тя трябва да бъде безопасна и ефикасна. Това означава много строго спазване на етични принципи, работа с национални регулатори и с Европейската агенция по лекарствата”, каза тя.

Българският еврокомисар посочи, че тя и екипът ѝ са мобилизирали 380 млн. евро – средства, които да бъдат изразходвани за научни дейности, свързани с ваксината.

Тя коментира и финансовите мерки, които Европа взима за овладяване на кризата. „Европейската комисия действа на всички фронтове. Всичко възможно, в рамките на бюджета на Европейския съюз, беше мобилизирано. Веднага бяха дадени инструменти на разположение на държавите членки и максимална гъвкавост между структурните фондове”.

„Инструмент за подпомагане на минимално осигуряване, в случай на безработица – 100 млрд. евро. 1 млрд. евро за малки и средни предприятия от Европейския инвестиционен фонд. Европейският съюз е мобилизирал 3,4 трилиона евро за тази криза”, допълни тя.
Колко време ще издържи икономиката на ЕС е отговорност и на държавите членки, смята Габриел.

Най-добрият инструмент за реакция в такива кризи е общоевропейският бюджет. Той е такъв, който познаваме и правилата му са прозрачни. Той е и средство за сближаване между държавите. Сега е ред те да проявят отговорност и наистина да покажат, че Европа има нужда от Плана „Маршал”, категоричен беше еврокомисарят.

Според Габриел е важно да се покаже, че е време за инвестиции в наука, образование, иновации и култура. „По време на тази криза разбрахме, че те са жизненоважни”, посочи тя.

България се справя адекватно в сектор образование по време на кризата. Предизвикателствата, пред които сме изправени в страната, са общоевропейски, заяви Габриел и допълни, че сега е моментът да се покаже, че дистанционното обучение не е необходимост, а реалност и трябват инвестиции в сферата.

„Видяхме, че има нужда от оборудване, от добра свързаност и от цифрови умения. Ние сме дали максимална гъвкавост и свобода на държавите да се адаптират към реалностите си в страната”, заключи Габриел.


Публикувано на 03.05.2020 г. 14:44 ч.

Още по темата: