INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Френският парламент одобри задължителната ваксинация

В петък сутринта парламентът на Франция гласува на първо четене разработения от правителството законопроект за новите мерки за борба с коронавируса, който предвижда задължителна ваксинация за редица специалисти, включително медици, пожарникари, военни, съобщава Le Monde.
Законът получи подкрепата на 117 депутати, а „против“ гласуваха 86 народни представители.

Тези, които не се имунизират навреме, могат да бъдат изпратени пред уволнение. Той също така предвижда значително увеличаване на използването на Covid-паспортите, които трябва да доказват пълна ваксинация, или скорошен отрицателен PCR тест, или сертификат за имунитет. Непременно служителите на всички институции, които приемат хора, ще трябва да имат такъв документ. Той ще трябва да бъде показван на всички обществени места за отдих и култура.

Ако законопроектът премине в предложената форма, безплатните PCR тестове ще бъдат отменени и ще бъде въведена задължителна 10-дневна карантина за заразените от полицията. Също така, извънредният режим във Франция може да бъде удължен до 31 декември.
В петък законопроектът влиза и в Сената, където партията на Макрон няма мнозинство. Тогава документът ще се върне в долната камара, която ще проведе окончателното гласуване. Правителството очаква документът да премине през Сената и Комисия за съгласуване и да бъде приет още през идните почивни дни. Новият закон трябва да влезе в сила в началото на август.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 23.07.2021 г. 13:03 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x