INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Френски вирусолог: COVID-19 е създаден в лаборатория в Ухан

Коронавирусът не е с естествен произход, разработен е в лаборатория Ухан. Това заяви френският вирусолог проф. Люк Монтание, който спечели Нобеловата награда за откриването на ХИВ през 2008 година, цитиран от „Спутник“.

„Вирусът е с изкуствен произход, това е работа на молекулярните биолози“, каза Монтание в интервю за здравното издание Pourquoi в четвъртък, като добави, че в COVID-19 са добавени частици от ХИВ.

Според учения, лабораторията в Ухан (откъдето тръгна заразата, за да се превърне в пандемия), се е специализирала в тези коронавируси от началото на 2000-та години и служителите ѝ са имали опит в тази област. Съобщенията, че вирусът произхожда от така наречения „мокър пазар“ в Китай, е „красива легенда“, тъй като COVID-19 е разработен в лабораторията, заяви той.

Вирологът също така заяви, че френските учени не са първите, които откриват ХИВ частици, тъй като група индийски изследователи по-рано се опитаха да публикуват такова проучване.

В същото време той добави, че не обвинява никого и китайските учени може би са се опитали да разработят ваксина срещу СПИН.

Припомняме, че САЩ открито обвиниха Китай, че са скрили истинските данни за самия вирус и броя заразени и починали. Те обвиниха и Световната здравна организация, че е крила информация в първите месеци в полза на Китай и спряха финансирането за Организацията. Според Пентагона не може да се вярва на Пекин. Американското разузнаване обаче не може да потвърди, че вирусът е човешко дело.

САЩ настояха, че трябва да имат достъп до въпросната лаборатория, за да се разбере истината и това не е политически, а световен въпрос.

Китай, от своя страна, отрича обвиненията и на свой ред обвинява Вашингтон като източник на заразата.


Публикувано на 18.04.2020 г. 11:50 ч.

Източник: News

Още по темата: