INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Франция започна първото си военно космическо учение

За първи път в историята на страната френски военнослужещи са започнали първото военно учение, организирано някога от новото космическо командване, съобщи вестник Les Echos.

Мероприятието е наречено AsterX в знак на почит към непокорните гали и първия сателит, изведен в орбита от Франция през ноември 1965 г., както беше обяснено по време на пресконференция от генерал Мишел Фридлинг, отговарящ за космическото командване. В тях участват и космическите сили на САЩ и германските космически агенции. Маневрите ще продължат до петък, 12-ти март.

Учението ще тества възможностите за реакция на съответните звена на потенциално опасни събития, като откриване на застрашаващи обекти или шпионски сателити в космоса, събития, които варират от повторно навлизане в атмосферата на опасни отломки до „по-кинетични“ събития. 60 войници, събрани в Тулуза, ще тестват капацитета ни за реакция за една седмица.

Ръководителят на френските космически сили Мишел Фридлинг определи учението „стрес тест за системи“, отбелязвайки, че то е първо не само за френската армия, но и за цяла Европа.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 10.03.2021 г. 13:11 ч.

Редактирал: Георги Стоянов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x