INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

„Фондът на фондовете“ предоставя 170 млн. лв. гаранции

В МС бяха представени мерки за подкрепа чрез финансови инструменти
„Фондът на фондовете“ предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити. Това каза на брифинг в Министерския съвет изпълнителният директор и член на УС на фонда Светослава Георгиева. По думите й тази гаранционна схема е специално създадена, за да отговори на ликвидните нужди на малките и средни предприятия в момента на криза. Това ще са предимно оборотни средства, предоставени под формата надългосрочни кредити за срок до 10 години.

„Целта е да подкрепим предприятия, които заради кризата са в икономическа несигурност. Друга цел е допълнително да се облекчи административната тежест за кандидастващите фирми. Инструментът ще бъде с лесен достъп през банковата система“, поясни тя.

„Поводът на днешната среща е да отговорим на това ново предизвикателство, до което ни доведе заразата, плъзнала по целия свят. Очакваме икономически и социални последици. Считаме, че България въведе първата категория мерки, които бяха необходими за запазване на живота и здравето ни. Това се оценява на доста високо ниво като правилно решение. Не по-маловажно е това какво трябва да направим, за да запазим потенциала на икономиката и нейните възможности в бъдеще. Съвсем естествено, тази първа вълна от икономически мерки бяха насочени към това да бъде подкрепена и запазена заетостта на най-ценния капитал – човешкия. Това са познатите мерки – 60/40 и отпускането на безлихвени кредити. Смятаме, че можем да допринесем за това общите усилия да имат по-добър резултат. Можем да допринесем за това като структурираме и инвестираме чрез публичните финансови интструменти, които са подкрепени със средства от ЕС“. Това заяви на брифинг в МС Мартин Дановски, председател на УС на „Фонд на мениджър на финансови инструменти“.


Публикувано на 14.04.2020 г. 10:03 ч.

Източник: nova.bg

Още по темата: