INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Фейсбук плаща 650 млн. $ по споразумение за защита на лични данни

Федерален съдия в САЩ одобри извънсъдебно споразумение за 650 милиона долара по иск срещу Фейсбук (Facebook) за поверителност на личните данни, в който се твърди, че социалната мрежа използва маркирането на снимки (т. нар. тагване) и други биометрични данни без разрешението на своите потребители, предаде Ройтерс.

Окръжният съдия Джеймс Донато одобри сделката по групов иск, заведен в Илинойс през 2015 година. Близо 1,6 милиона потребители на Фейсбук в този щат, които са подали жалби, ще бъдат обхванати от мярката, предава БТА.

По думите на съдията това е едно от най-големите в историята извънсъдебни споразумения заради нарушаване на поверителността.

То ще осигури най-малко 345 долара в ръцете на всеки участник в груповия иск, заинтересован от обезщетение, написа Донато, наричайки го „голяма победа за потребителите в горещо оспорваната област на дигиталната неприкосновеност“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 27.02.2021 г. 17:44 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x