INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ФБР засякло хакерски атаки на проучвания за лечение на COVID-19

По данни на бюрото става дума за атаки, подкрепени от правителства!

Старши експерт по киберсигурност от Федералното бюро за разследвания (ФБР) обяви, че чуждестранни правителствени хакери са атакували системите на компании, които провеждат проучвания за лечение на Covid-19, респираторното заболяване, причинено от коронавируса, предава агенция Ройтерс.

Представителят на ФБР Тоня Угорец обяви пред участниците в онлайн дискусия, организирана от Aspen Institute и бюрото, че наскоро са установени действия на хакери, подкрепени от правителства. Атаките са били насочени към серия здравни институти и организации, занимаващи се с изследвания в сферата на здравеопазването.

 „Със сигурност наблюдаваме разузнавателна дейност и посегателства над част от тези институции, особено на онези, които публично обявиха, че работят по изследвания, свързани с Covid-19”, коментира тя.

Угорец твърди, че има смисъл организациите, които работят по обещаващи възможности за лечение или потенциална ваксина, да обявяват публично своята работа. Въпреки това тя коментира, че последствието от тази публичност е, че други държави се насочват към тях и се интересуват от извличането на подробности за дейността им, а дори и към кражба на информация. 

Угорец посочва, че държавно подкрепените хакери често атакуват биофармацевтичната индустрия, но „това определено е подчертано в рамките на тази криза“. От ФБР не разкриват кои страни могат да стоят зад атаките и кои организации са станали техни цели. 

От бюрото отказват да коментират повече по въпроса.


Публикувано на 18.04.2020 г. 17:45 ч.

Източник: Investitor

Още по темата: