INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Европейските страни се стремят да смекчат покачването на енерго цените

Снимка: iStock

Замразяване на цените, намаляване на данъците, на плащания или кредити за енергия, целева помощ – европейските нации прилагат различни мерки, за да смекчат удара за потребителите от растящите цени на енергията.

Ето някои от мерките, предприети, за да помогнат на потребителите да се справят със скока на цените на бензина, природния газ и електроенергия.

Целева помощ за домакинства с ниски доходи

Франция обяви в четвъртък еднократно плащане без данъци на 100 евро за хора с приходи под 2000 евро на месец. Правителството очаква такава помощ да получат 38 милиона души. То вече обяви извънредно плащане от 100 евро на шест милиона домакинства, за да облекчи плащанията им на доставената електроенергия.

Във Великобритания правителството обяви преди няколко седмици фонд от 500 милиона паунда, за да помогне на домакинствата с ниски доходи за енерго сметките, по-специално за отопление, както и за храна и облекло.

В началото на октомври белгийското правителство удължи до март фиксираните тарифи за енергия за домакинствата с по-ниски доходи, като им осигури и 80 евро субсидия за енерго плащанията.

В Полша правителството планира да похарчи до 1,1 милиарда евро през следващата година, за да помогне на пенсионери и многодетни семейства да се справят със сметките за енергия. Едно от пет домакинства отговаря на условията.

В Латвия около 150 000 домакинства трябва да получават между 15 и 20 евро на месец, за да покрият сметките си за ток или газ.

Естонското правителство харчи около 75 милиона евро за намаляване на сметките за ток на всички потребители и още 20 милиона за подпомагане на около 72 000 семейства с ниски доходи от септември и март.

Междувременно, очаква се литовският парламент да одобри предложенията на правителството за намаляване на цените на газа за пет години и за подпомагане на 110 000 семейства заради сметките за отопление.

Замразяването на цените все още е рядкост

Франция замрази цените на газа до края на 2022 г. и следващото поскъпване на електроенергията ще бъде ограничено до 4 процента благодарение на намаляване на данъците.

Италия замразява цените на газа за 2,5 милиона души, докато за най-бедните няма да има увеличения на сметките си за ток. За други това намалява ставката на ДДС до 5,5 процента.

Данъчни облекчения

Германското правителство нареди данъкът за подпомагане на възобновяеми енергийни източници и плащат от всички потребители, да бъде намален почти наполовина от 1 януари. Германските потребители, които плащат едни от най-високите цени в Европа, може да не се възползват изцяло от това намаление, тъй като цените могат да се повишат допълнително, предупреждават анализатори.

Испания, която е по-зависима от природния газ за производството на електроенергия, отколкото европейските си съседи, през юли реши да намали данъка ДДС-то върху електроенергията, тъй като глобалният скок в цените на газа започна болезнено да ощетява потребителите. Но последвалите покачвания на цените премахнаха ефекта от това намаляване на данъците и през септември правителството временно намали още един данък върху електроенергията и постави ограничения върху печалбите на енергийните компании.

Чешкото правителство премахна ДДС върху електроенергията и газа за месеците ноември и декември и се стреми да удължи това за цялата 2022 година, ако обаче получи разрешение за това от Брюксел.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 23.10.2021 г. 08:27 ч.

Източник: БГНЕС

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x