INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Вече 3-ти час евролидерите обсъждат облекчаване на мерките в Европа

Европейският съвет обсъжда постепенното излизане от карантината. Вече трети час продължава онлайн заседанието, което е четвърто подред. Очаква се лидерите на върха да довършват това, което направиха на 26 март – натовариха шефа на ЕС и председателят на ЕК с начертаване на безпрецедентни инвестиционни мерки за по-бързо излизане от икономическата и здравна криза.

По-рано през деня премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов участва и във видеоконферентна връзка на лидерите на ЕНП, където заяви позиция, че всички страни членки на ЕС трябва да инвестират в изработването на ваксина и лекарство срещу COVID-19. По този начин ще се нормализира живота в Европа. Според него това е единственият начин да се излезе от кризата.

Пред NOVA българският външен министър Екатерина Захариева обяви, че разхлабване на мерките в Европа може да има само при научни данни, доказващи, че опасността е намаляла.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова да се върви към постепенно отпадане на карантината, а Европейският фонд за възстановяване да бъде създаден колкото е възможно по-бързо.

Преди срещата германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че пандемията е предизвикателство за демокрацията и че сме в самото начало на кризата. Гражданите са започнали да подценяват заплахата, след като някои ограничения са били премахнати. Пред Бундестага Меркел допълни, че ще трябва да живеем с вируса още дълго време.


Публикувано на 23.04.2020 г. 19:55 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: