INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Еврокомисията отпусна 1 млрд. евро за ваксини за COVID-19

Европейската комисия отпуска 1 милиард евро за разработване на ваксина срещу COVID-19 , заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лейен при откриването на онлайн конференцията за набиране на средства, проведена под мотото Global Responce.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че Германия ще отдели 525 милиона евро за разработване на ваксина срещу коронавирус.

Франция ще дари 500 милиона евро, заяви президентът Еманюел Макрон.

Според премиера на страната Педро Санчес Испания е готова да плати 125 милиона евро в общия фонд.

Както каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, лечението на COVID-19 трябва да се възприема като глобално обществено благо и да бъде достъпно за всички.

От своя страна ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адхан Гебрейесус отбеляза, че основното предизвикателство е не да се разработи ваксина като такава, а да се достави на всички пациенти, които се нуждаят от нея, както и да е налице публичното достъпно лечение на COVID-19.

Както се съобщава на страницата на Еврокомисията в Туитър, първоначалната цел на акцията е да се съберат 7,5 милиарда евро за създаване на ваксина срещу COVID-19 .

Освен страните членки на ЕС, конференцията беше организирана от Обединеното кралство, Норвегия, Япония, Саудитска Арабия и Канада.

До 4 май са регистрирани повече от 3,5 милиона случая на коронавирусна инфекция по целия свят. Около 247 400 пациенти са починали от белодробното заболяване, което вирусът е причинил. От началото на пандемията са се възстановили 1,1 милиона души


Публикувано на 05.05.2020 г. 07:50 ч.

Източник: BGnes

Още по темата: