INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЕС възнамерява да оттегли споразумението за Северна Ирландия от Брекзит

Европейският съюз може да се оттегли от търговското споразумение, сключено през декември миналата година с Обединеното кралство, ако кралството се откаже от протокола за Северна Ирландия, съобщи БГНЕС.


Според тях, ако Обединеното кралство продължи да се придържа към позицията си за Северна Ирландия, ЕС ще може да оправдае оттеглянето си от споразумението, настоявайки за важността на протокола за сключване на търговско споразумение. По-рано, според агенцията, британският премиер Борис Джонсън заплаши едностранно да спре част от протокола за Северна Ирландия, който регулира търговията в Обединеното кралство.

Според вестник The Times Обединеното кралство може до декември едностранно да се откаже от прилагането на протокола за Северна Ирландия, подписан с Брюксел като част от споразумението за Брекзит. Лондон ще предприеме подобна стъпка, ако Брюксел не е готов за „сериозни преговори“ по протокола през следващите седмици.

Източници на The Times отбелязаха, че неуспехът да се постигне напредък по въпроса за Северна Ирландия може да доведе до вълнения в региона, както и да застраши принципа на споделяне на властта между католици и протестанти.

Според търговското споразумение Северна Ирландия, напусна ЕС, защото е част от кралството, но остана член на митническия съюз на общността. Този двоен статут избягва появата на граница между Ълстър (изконното име на Северна Ирландия) и Република Ирландия, но изисква въвеждането на процедури за контрол в пристанищата на Северна Ирландия за превоз на редица стоки от други части на Обединеното кралство. Поради многобройните бюрократични трудности доставките на британски продукти за Северна Ирландия бяха значително затруднени, което предизвика недоволство сред местното население.

ЕС настоява за запазване на де факто митническата граница между Северна Ирландия и Великобритания в Ирландско море, за да се избегне неконтролиран внос на британски продукти от Ълстър в Ирландия, която е страна от ЕС. Протоколът гарантира, че границата на самия остров Ирландия трябва да остане прозрачна и свободна от контрол, за да се запази Споразумението от Белфаст от 1998 г., което сложи край на въоръжената конфронтация между лоялни протестанти и католически националисти в Ълстър.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 23.10.2021 г. 08:35 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x