INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЕС с рекорден срив в икономиката

Данните за второто тримесечие на 2020 година вече са ясни.

Европейският съюз отчете рекорден срив на икономиката. Бяха публикувани данните за второто тримесечие на тази година, а те показват рекорден спад от близо 11,9%.

Това са най-лошите показатели, откакто Евростат въобще води обща статистика за съюза. Те се прибавят към лошото първо тримесечие, когато също беше отбелязан спад, макар и не толкова голям.

Причина за катастрофалните показатели е пандемията от Covid-19. Мерките срещу болестта блокираха цели сектори от икономиката. Най-тежко засегнатата икономика е тази на Испания. Там отчитат свиване с цели 18,5%.  Други големи икономики, като френската и италианската, също са се свили повече от средното за Евросъюза. В Испания само последното тримесечие е заличило икономическия ръст за последните 6 години.

„Последиците от извънредното положение с пандемията са точно тези данни за невиждания спад на брутния вътрешен продукт, които получихме днес. Най-тежкият момент отмина. Сега дойде време за възстановяване и трябва да се фокусираме върху това изцяло.“, заяви испанският премиер Педро Санчес.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 31.07.2020 г. 20:38 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x