INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЕС поръчва още дози от ваксината на „Модерна“

Европейската комисия подписа нов договор с „Модерна“ за доставка на 150 милиона дози ваксина. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Днес гарантирахме получаване на 150 милиона допълнителни дози ваксина „Модерна“. Подписахме също договор за доставка на ваксини от следващо поколение“, заяви фон дер Лайен.

На свой ред представителят на ЕК Стефан Де Кеерсмакер обясни на брифинг в Брюксел, че става дума за „допълнение към договора с Модерна“, според което „ваксината може да бъде доставена от третото тримесечие на 2021 до 2022 г.“

„Договорът включва също възможността за получаване на ваксини срещу нови щамове, както и ваксини, предназначени за деца. Страните от ЕС ще могат да се разпореждат с тази ваксина с достатъчна гъвкавост в зависимост от епидемиологичната ситуация, включително правото да продават или да я прехвърлят на трети страни, което включва и инициативата COVAX“, допълва още той.

Европейската комисия очаква да постигне ваксинация на 70% от възрастното население на държавите от ЕС през юли и вече подготвя запас от ваксини за евентуална реваксинация през втората половина на годината.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 22.06.2021 г. 14:36 ч.

Източник: mediapool.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x