INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЕС отпуска 3,3 млрд. евро за Западните Балкани

„Европейският съюз мобилизира пакет от 3,3 млрд. евро в подкрепа на Западните Балкани“. Това каза премиерът Бойко Борисов след участието си в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

„Това е незабавна подкрепа за здравните власти. И пакет от социални помощи на стойност 730 млн. евро. Това е много голяма финансова инжекция за нашите партньори“, обясни още той.

С колегите се съгласихме и дадохме път към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Декларацията беше подготвена и гласувана. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

„ЕС напълно подкрепя обещанието към партньорите на Западните Балкани към приобщаващо сътрудничество. Много бях подкрепен от други колеги, защото изказах разбиране към нашите колеги, но имаше недопустими за нас изказвания. Особено ме заболя, че България била фашистка държава и не е спасила македонците, а само българските евреи. Това е гавра с българския народ и българската църква“, каза Борисов и призова в Северна Македония да си водят предизборната кампания, но не за наша сметка.

В началото на конференцията премиерът обяви, че за България европейската перспектива на страните от Западните Балкани е най-важният стимул за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в региона. А европейската подкрепа за справяне със здравните и икономическите последици от настъплението на коронавируса е повече от 3,3 милиарда евро. Срещата беше организирана от Хърватското председателство на Съвета на ЕС.


Публикувано на 07.05.2020 г. 12:40 ч.

Автор: М. Йовчева

Още по темата: