INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЕС дава още 4 млрд. евро на бедните страни за борба с климатичните промени

Европейският съюз поиска увеличение на финансовата помощ, отпускана на бедните държави за борба с климатичните промени. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ще предложи на Европейския парламент да бъдат гласувани допълнителни 4 милиарда евро за тази цел в периода до 2027 година, съобщава Ройтерс.

Фон дер Лайен каза още, че очаква от Съединените щати и останалите развити икономики да направят същото и да поемат своята отговорност в борбата за ограничаване на вредните емисии.

Общият бюджет на Евросъюза за финансиране на различни инициативи, свързани с глобалното затопляне, към момента възлиза на 25 милиарда долара годишно.

Очаква се финансирането на борбата с глобалното затопляне да бъде една от основните теми по време на разговорите в рамките на климатичната конференция на ООН през ноември. През 2009 година богатите държави поеха ангажимент общият им климатичен бюджет да достигне 100 милиарда долара годишно, но засега те не успяват да го изпълнят, припомня агенцията.

А без тази подкрепа развиващите се икономики не могат да си осигурят необходимите инвестиции, с които да заменят употребата на изкопаеми горива с алтернативни енергийни източници.

Правителството в Индия, която е четвъртият най-голям замърсител с въглеродни емисии след Китай, САЩ и ЕС, вече заяви, че оттук нататък всяко усилие за намаляване на въглеродния отпечатък на страната ще зависи от подкрепата на развитите икономики.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 15.09.2021 г. 14:41 ч.

Източник: Profit.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x