INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ердоган: Отношенията между Турция и САЩ са далеч от желаното

Отношенията между Турция и САЩ са далеч от желаното ниво, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти в Истанбул, предаде Анадолската агенция.
Турският лидер обърна внимание на подкрепата, която „САЩ оказват на терористичните групировки в региона“.

За съжаление отношенията между Турция и САЩ като две съюзнички в НАТО са далеч от желаното ниво. Факт е, че Вашингтон въоръжава терористите в региона. САЩ в момента продължават да оказват голяма подкрепа на някои терористични организации, много по-голяма, отколкото сме предполагали, каза Ердоган.

Анкара обвинява САЩ, че оказва подкрепа на Кюрдската работническа партия (ПКК), както и на Фетхуллахистката терористична организация, която според турските власти стои зад опита за преврат в Турция през 2016 г.

Ердоган и вчера заяви, че отношенията между „Турция и САЩ не са здравословни“, както и че не му се е удало да започне да работи добре с президента на САЩ Джо Байдън.

Турският президент днес коментира и развитията в Сирия, както и предстоящото му посещение в Русия.

Възлагам сериозни надежди на преговорите с президента Владимир Путин в Сочи. Режимът в Сирия за съжаление се превърна в огнище на заплахи за Южна Турция, каза Ердоган.

По думите му Анкара се стреми да изведе отношенията с Русия на съвършено ново равнище.

Целта е двустранният стокообмен да достигне 100 милиарда долара, каза Ердоган.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 24.09.2021 г. 15:19 ч.

Източник: Dariknews.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x