INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ердоган обеща цените в Турция да паднат скоро

Цените в Турция ще се понижат възможно най-скоро. Това заяви в сряда президентът Реджеп Таийп Ердоган в реч пред депутати от неговата партия, предаде Ройтерс.

През декември годишната инфлация в страната се покачи над 36%, което се дължи най-вече на валутната криза. В днешната си реч Ердоган каза, че данните за инфлацията не отговарят на икономическите реалности в Турция и че се надява да види ползите от икономическата политика на Анкара през лятото.

Потребителските цени в Турция скочиха с 36% през декември в сравнение със същия месец на предходната година. Към момента те нарастват с най-бързия си темп от септември 2002 г. насам. Партията на Ердоган дойде на власт именно през тази година.

Увеличението на цените се дължи на скока на разходите за транспорт с близо 54% на годишна база и на поскъпването на храните и напитките с 43,8%. Стойностите на домакинските уреди и хотелиерските услуги също се повишиха с повече от 40% в сравнение с предишната година.

През 2021 г. турската валута загуби повече от 40% спрямо щатския долар – срив, подхранван от настояването на Ердоган централната банка на страната да провежда крайно нестандартна политика на намаляване на лихвените проценти, вместо да ги повишава, в условията на бързо растящи цени.

През декември Ердоган обяви почти 50-процентно увеличение на минималната работна заплата и план за нов вид депозитна сметка в турски лири, която ще предпазва вложителите от обезценяване.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 12.01.2022 г. 13:10 ч.

Източник: News.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x