INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЕП подкрепи призива на България и Румъния за влизане в Шенген

Европейският парламент прие доклад, в който настоява за приемането на България и Румъния в Шенген, защото са изпълнили изискванията. Призивът бе приет с 505 гласа „за“, 134 „против“ и 54 въздържали се, се отчита в съобщение на ЕП.

Хърватия също е изпълнила изискванията, но евродепутатите са обезпокоени от съобщенията за нарушения на правата на човека по границите и се надяват страната да осигури по-добра работа на граничарите. Евродепутатите приветстват това, че Хърватия проследява действията на полицията спрямо незаконните мигранти и кандидати за международна закрила.

ЕП призовава за възстановяване на свободното движение в рамките на Шенгенското пространство, прекъснато заради пандемията. Евродепутатите отчитат, че някои проверки по вътрешните граници се извършват от 2015 г. насам незаконно. Според тях Европейската комисия следва да започне процедури за нарушение. ЕП изразява безпокойство от сведенията за отблъскване на мигранти от страна на граничната служба „Фронтекс“ по външните граници на Шенген. 

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 08.07.2021 г. 14:27 ч.

Източник: NOVA

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x