INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Екстрадицията на бившата румънска министърка остава за юни

Софийски апелативен съд отложи разглеждането на жалбата на румънската гражданка Елена Удря срещу определението на Окръжен съд – Благоевград, който на 13 април разпореди екстрадицията ѝ в Румъния на база искане от северната ни съседка и издадена Европейска заповед за арест след произнесена срещу нея осъдителна присъда за 6 години затвор в родината ѝ.

Пред съда в София обаче бяха предоставени серия жалби и документи, на базата на които защитата на Удря твърди, че екстрадирането й не бива да се случва, тъй като в Румъния е било нарушено правото й на справедлив съдебен процес. Според защитата на Удря, един от румънските съдии се е произнесъл по делото срещу нея без да е положил клетва като съдия. Освен това Румънският конституционен съд е излязъл с решение, според което присъдата на Удрея в родината й е отменена. Въпреки това румънските власти настояват за нейната екстрадиция, а междувременно тя е получила и серия заплахи, твърди още защитата.

Междувременно преди няколко дни съдът в Букурещ е отложил дело, в което трябва да реши дали да отложи изпълнението на Европейската заповед за арест на Удря, а предстоящото разглеждане на този въпрос също касае нейната екстрадиция, категоричен е адвокатът й.

Апелативният съд в София подчерта, че по силата на решение на съда на Европейския съюз със седалище в Люксембург, има задължението да провери така изнесените твърдения от страна на задържаното лице и неговата защита, тъй като то касае нарушено право на справедлив процес. В тази връзка българският съд изиска официално от румънската страна всички документи, относими към случая „Удря“. В зависимост от това кога ще бъдат предоставени, съдът в София ще решава на 1 или 8 юни дали да уважи искането за нейната екстрадиция.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 18.05.2022 г. 15:33 ч.

Източник: БГНЕС

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x