INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЕК предлага въвеждането на „зелени пропуски“ за пътуване

Планира се промяна в законодателството

Европейската комисия съобщи, че до края на месеца ще предложи промени в законодателството, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу COVID-19.  Тези документи, които досега бяха определяни като „паспорти“ или „удостоверения“, може да се наричат „зелен пропуск“, уточниха говорители на комисията.

Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС и така да се удостоверява дали той е ваксиниран, дали е преболедувал, като в него да има данни и за извършени изследвания за новото заболяване. Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС, добави говорителят на ЕК.

Той отбеляза, че целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани. От ЕК отбелязаха още, че се запазва срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 01.03.2021 г. 16:50 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x