INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЕК откри две наказателни процедури срещу България

Европейската комисия откри две наказателни процедури срещу България, защото не е изпълнила задължението си да я информира дали и как прилага изискванията на директивите за авторските права и за радио и телевизионните програми в националното си законодателство.

Директивите се от 2019 г. и срокът за прилагането им в местното законодателство е изтекъл на 7 юни. България е сред държавите, които не са подали информация дали са променили законите си в съответствие с европейските стандарти.

Решението на Комисията идва извън обичайния ежемесечен пакет с нарушения, който беше гласуван от комисарите миналата седмица и почти веднага след изтичането на срока. Правителството има два месеца да даде обяснения преди Брюксел да премине към следващия етап от наказателната процедура, която може да завърши със съдебен иск срещу държавата за неизпълнение на задължението на страна членка.

Директивата за авторските права урежда възнагражденията на творците и носителите на права, издателите на медийни публикации и журналистите, когато техните произведения се използват онлайн чрез сателитна телевизия, платформите за видео по заявка и IPTV, както и чрез новинарските агрегатори. Според тях доставчиците на онлайн услуги за споделяне на съдържание трябва да получат разрешение от носителите на права за съдържанието, качено на техния уебсайт. Ако такова не е дадено, те трябва да вземат мерки за свалянето му. Директивата за телевизионните и радиопрограми урежда условията за излъчване на авторски програми в чужбина.

В петък Европейската комисия публикува отчета си за спазването на европейското законодателство през 2020 г., от който става ясно, че срещу България има най-много наказателни процедури за отклонения от европейските норми, основно свързани с грешно прилагане или с неспазване на сроковете за адаптиране на българското законодателство в

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 26.07.2021 г. 14:21 ч.

Източник: Дневник

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x