INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЕК издаде насоки за проверка на пътниците с COVID сертификат

След като на 1 юли Европейската комисия стартира цифровия сертификат на ЕС за COVID-19, днес публикува насоки относно най-добрите начини за проверка на сертификатите.

За да се избегне дублиране, т.е. проверки от повече от един участник (авиокомпании, публични органи и т.н.), ЕК препоръчва процес на проверка „на едно гише“ преди заминаването, включващ координация между органите, летищата и авиокомпаниите. Освен това държавите – членки на ЕС, следва да гарантират, че проверката се извършва възможно най-рано и за предпочитане преди пътникът да пристигне на летището на заминаване.

Незадължителният цифров сертификат на ЕС за COVID-19 предоставя доказателство за ваксинация, показва дали дадено лице притежава отрицателен резултат от SARS-COV-2 или се е възстановило от коронавирус.

В момента, как и колко често се проверяват сертификатите на пътниците, зависи от мястото на заминаване, транзитно преминаване и пристигане на притежателя. По-добре координиран подход би спомогнал за избягване на претоварването на летищата и ненужен стрес за пътниците и персонала.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 23.07.2021 г. 09:40 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x