INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЕС помага с 1,2 млрд. евро на Украйна

Европейският съюз ще отпусне 1,2 милиарда евро на Украйна заради конфликта в страната. Това обяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава ТАСС.

Подготвя се и нов пакет от помощ под формата на спешни заеми и безвъзмездни средства.

„ЕК предлага нов пакет за макрофинансова помощ от 1,2 милиарда евро, който ще помогне на Украйна да посрещне дължимите си финансови нужди заради конфликта. Очакваме Съветът и Европейският парламент да одобрят този пакет възможно най-скоро“, отбеляза Фон дер Лайен.

Тя допълни и че скоро ще започне работата по втора, по-голяма програма за макрофинансова помощ в подкрепа на усилията за модернизиране на страната.

Предвижда се през тази година Комисията да удвои финансовата помощ за Киев, а също и да увеличи инвестициите в икономиката на страната.

„ЕК почти ще удвои двустранната си помощ за Украйна чрез безвъзмездни средства тази година – ще бъдат отпуснати 120 милиона евро. И накрая, ние ще продължим да инвестираме в бъдещето на тази страна. Нашият план е за повече от 6 млрд. евро инвестиции“, обяви Фон дер Лайен.

Тя изтъкна, че от 2014 г. насам Европейският съюз вече е отпуснал над 17 млрд. евро помощ за Украйна.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 24.01.2022 г. 16:19 ч.

Източник: news.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x