INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЕС осигурява 325 млн. евро помощ за бежанците в Турция

Снимка: БГНЕС/ ЕРА

Европейският съюз обяви, че е инжектирал 325 млн. евро за бежанците в Турция, част от огромен план за финансиране на страната, която е домакин на най-голямото бежанско население в света, предаде „Франс прес“.

През юни ЕС одобри план за предоставяне на Турция на 3 млрд. евро от 2021 до 2024 г., за да ѝ помогне в приютяването на милиони бежанци от Сирия.

325 млн. евро ще бъдат заредени в дебитните карти на бежанците, помагайки на повече от 1,5 млн. души да покрият най-важните си нужди, като храна, наем, транспорт и лекарства.

„Тази подкрепа е критична спасителна линия за хиляди семейства, много от които бяха особено силно засегнати от пандемията от коронавируса“, отбеляза Янез Ленарчич, еврокомисар по управление на кризи, на пресконференция в Анкара.

„Тази парична помощ им позволява сами да решат от какво се нуждаят най-спешно, като същевременно допринасят за турската икономика“, допълни еврокомисарят.
Ново проучване, проведено от Турския Червен полумесец и Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, показа, че нивата на дълг сред бежанците в Турция са се увеличили повече от два пъти от началото на COVID-19 пандемията, като малко под половината от анкетираните не са имали приемливи нива на прием на храна.

Практиката за зареждането на дебитни карти, която е в сила от 2016 г. и е в съответствие със съществуващата турска система за социални помощи, понастоящем поддържа около една трета от уязвимото бежанско население в страната.

Турция е дом на около 5 млн. бежанци и мигранти, повечето от тях от разкъсваната от война Сирия, и остава един от предпочитаните маршрути за влизане на мигранти и бежанци в Европа.

През 2016 г. ЕС обеща да предоставя на Турция до 6 млрд. евро годишно след кризата с мигрантите, когато над един милион бежанци влязоха в Европа.

Турските власти многократно казваха, че сумата не била достатъчна, за да се справи с броя на бежанците, които страната приема.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.12.2021 г. 16:42 ч.

Източник: News.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x