INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ЕС клъцва АстраЗенека

Снимка: ЕРА

„Европейската комисия е взела решение да не подновява договора с компанията AstraZeneca за доставка на ваксини срещу COVID-19 след юни“, обяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Ройтерс.

„Не подновихме поръчката след юни. Ще видим какво ще се случи“, каза Бретон. Той все пак нарече ваксината на AstraZeneca „много добра“. Миналия месец ЕК заведе дело срещу британско-шведската компания за това, че е нарушила условията по сделката и че няма „надежден план“ за осигуряване на своевременни доставки.

През първото тримесечие на тази година, вместо предвидените в договора 120 милиона дози, AstraZeneca е доставила само около 40 милиона. Това доведе до забавяне на ваксинационната кампания в редица страни от ЕС в началото на годината, припомня ТАСС.

ЕК сключи през август договор с AstraZeneca за доставката на 400 милиона дози – много преди пазарното одобрение на ваксината, – като предплати 336 милиона евро.

Европейската комисия реши да не подновява сделката на фона на безпокойствата за странични ефекти от препарата на британско-шведския производител, отбелязва Ройтерс.

Освен това, вчера председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че е сключен договор с американската фармацевтична компания Pfizer и германския й партньор BioNTech) за купуване на още до 1,8 милиарда дози от тяхната ваксина срещу COVID-19 до края на 2023 г.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 10.05.2021 г. 09:36 ч.

Източник: Монитор

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x