INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Джон Кърби: Когато няма криза, изгодна на Русия, тя си я създава

Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ обвиниха Русия, че е изпратила в Донбас агенти, които да организират провокации и да създадат претекст за нахлуване в Украйна. Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че руските служители планират операция под „фалшиво знаме“, за да позволят на Москва да обвини Киев в подготовка за атака.

„Вече сме виждали подобни действия от страна на Русия. Когато няма истинска криза, която да отговаря на нуждите им, те си я създават. Това очакваме и следим за тази възможност.“, каза Джон Кърби

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи американските твърдения като необосновани и непотвърдени. Той не изключи възможността за провокации, за да се оправдават подобни изявления и предупреди, че опитите за насилствено решаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат сериозни последици.

Въпреки това европейските външни министри, които се събраха на среща във френския град Брест в петък, отправиха предупреждения за твърд отговор в случай на ескалация на украинската криза. Вчера сутринта държавни институции в Украйна бяха подложени на кибератака, а НАТО и Европейският съюз обещаха помощ за страната.

Киев предложи тристранна среща на върха със САЩ и Русия в опит да се предотврати ескалация на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна. От канцеларията на президента Володимир Зеленски казаха, че американските партньори са посрещнали предложението „с определен интерес“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 15.01.2022 г. 09:32 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x