INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

След масовото тестване на полицаи: Двама заразени и 7 прекарали вируса.

Взети са проби от 1016 служители на реда, седем от тях имат антитела.

Завърши изследването за коронавирус на полицейските служители. Тествани са 1016 души и са установени само двама болни. Седем души имат антитела, което означава, че са прекарали вируса, но най-вероятно леко и без симптоми. Това съобщиха от Националния оперативен щаб на брифинг в четвъртък.

Изводите са, че епидемията е под контрол, но все още не можем да говорим за масов имунитет. Добрата новина е, че има 6 нови излекувани. Общият брой на заразените с коронавирус у нас вече е 611.

„Изследването е интересно, защото ни дава картина от ситуацията. Тези 0,7% заразени означават, че активна циркулация на вируса в София не е налична. Това означава, че епидемията е под контрол. И ако продължим с мерките, тя ще може да остане с нисък интензитет на разпространение“, добави главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, като подчерта, че все още е рано за отслабване на мерките.

Според ген. Мутафчийски масово скринингово изследване ще бъде скъпо и „абсолютно безсмислено“. След месец ще бъде направено повторно изследване, данните от което също ще се анализират.


Публикувано на 09.04.2020 г. 12:27 ч.

Източник: nova.bg