INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Д-р Людмил Симеонов: Пострадалите от пиратки обикновено са мъже от 30 до 45-50 години

„Малко след полунощ е пикът на пациентите с травми от фойерверки“, отбеляза д-р Людмил Симеонов – началник на клиниката по хирургия на ръката в „Пирогов“.

„Направили сме средностатистически образ на пострадалия от пиратка – това обикновено е мъж, между 30 и 45-50 години. Много рядко имаме пострадали жени, изглежда те са по-заети през това време“, уточни лекарят.

По думите му през последните години има позитивна тенденция на по-малко травматизъм, но той съществува.

„Една от зоните, които се засяга, е ръката, но голям процент поражения има и по откритите части на тялото – това са лицето, очите и понякога ушите, ако експлозията е много силна“, каза още д-р Людмил Симеонов.

Опитът на клиниката е свързан с различни видове взривни вещества и фойерверки. Най-малки травми причиняват пиратките, които са най-лесно достъпни, но ако те се взривят в ръката, водят до изгаряния и разкъсно-контузни рани.

„Ако се случи инцидент с травма на ръката, първото нещо, което трябва да направи пострадалият, е да се измие на течаща вода, след което да превърже с обилен превързочен материал. Следващото нещо е да потърси възможно най-бързо най-близкия медицински кабинет или болница“, обясни лекарят.

Клиниката по хирургия и микрохирургия на ръката е дежурна 24 часа, 365 дни в годината, съобщи той.

„Моят съвет е да не се дават пиротехнически средства на деца, защото травмата след това е много тежка и за родителите и за самите деца“, каза още д-р Людмил Симеонов.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 31.12.2021 г. 10:12 ч.

Източник: Btv

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x