INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Д-р Борис Таблов: Може да не е необходим адаптиран бустер за Омикрон

Снимка: Pixabay

„Трябва реализъм, да изчакаме и да наблюдаваме внимателно какво казват експертите за варианта Омикрон на Covid-19“. Това каза пред БНР д-р Борис Таблов, анестезиолог, реаниматор, който работи в Германия.

Според него това, че в България няма случай на новия вариант, може да означава, че не е открит, защото у нас не се секвенират достатъчно проби. По думите му е въпрос на време да се появи Омикрон и тук.

„Личната отговорност и поведението на всеки са най-важни.

Противоепидемичните мерки трябва да се спазват, за да не се стига до тежко протичане на инфекцията, защото по отношение на лечението на тежките случаи нямаме голяма ефективност и смъртността е много висока“, обясни лекарят.

Той подчерта, че има безспорни данни, че ваксината дава най-голяма защита по отношение на тежкото протичане и на смъртността:

„Рисковите пациенти, неваксинираните и хората, ваксинирани преди повече от 6 месеца, няма какво да чакат да излизат данни за Омега и ваксините при този вариант. Ние сме в район с Делта вариант, който е достатъчно рисков, а там данните са категорични за ползата от ваксините“. По думите му не е сигурно, че за Омикрон ще е необходим адаптиран бустер на ваксините:

„Може да се окаже, че е мутирал така, че да е станал по-заразен, но не е толкова опасен по отношение на протичането“.

Д-р Таблов беше категоричен, че децата трябва да се тестват два пъти седмично, за да се върнат в училище, както се прави във всички страни от ЕС:

„Децата са резервоар на инфекцията, който поддържа разпространението“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.12.2021 г. 17:11 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x