INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ДПС предлага по 120 лв. на пенсионерите за октомври, ноември и декември

Снимка: БГНЕС

„Има политическа воля да бъде променен размерът на пенсиите на всички пенсионери“. Това заяви пред БНР Хасан Адемов, депутат от ДПС, член на парламентарната комисия по социална политика.

Той уточни, че от ДПС са предлагали многократно всяка година трудов стаж да се актуализира с коефициент, който да е различен с 1,2:

„Сега и служебният кабинет предлага увеличаване на коефициента за година стаж. … Проблемът е, че една голяма част от пенсионерите, които са придобили право на пенсия преди 2000-та година, са били при други условия за стаж и възраст. Това, което предлагат от служебното правителство, обслужва тези, които са са пенсионирали по-късно, а ножицата между старите и новите пенсии ще остане широко разтворена“.

Адемов обясни, че предложението на служебния кабинет е моделът да важи и за следващата година и така ще трябва да бъдат намерени 1,6 млрд. допълнително, но не е ясно откъде:

„Ще стане така, че служебният кабинет вместо да реши конкретно проблемите на пенсионната система в момента, ще направи така, че ще натовари със стратегически политики следващ кабинет. ДПС ще предложи по 120 лева на пенсионерите за месеците октомври, ноември и декември – общо 360 лева – без да пипаме модела на пенсионно осигуряване. Редовен кабинет да реши как да се промени моделът“.

Той уточни, че предложението ще бъде внесено на второ четене на актуализацията на бюджета:

„Ще гласуваме за цялостна актуализация на бюджета, за да тръгне процедурата в пленарна зала. След това ще направим нашето предложение“.

Депутатът подчерта, че разговорът между партиите в парламента е миниран:

„ДПС е за редовно правителство, което да поеме управлението на страната“.

5 1 vote
Article Rating

Публикувано на 25.08.2021 г. 14:26 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x